Η Ελλάδα και η Βουλγαρία, δύο γειτονικές χώρες με πλούσιο παρελθόν, από το τέλος της δεκαετίας του 1990 έχουν μπει σε μια εποχή στενότερης συνεργασίας, χάρη στο Διασυνοριακό Πρόγραμμα INTERREG “Ελλάδα-Βουλγαρία”.
Η βασική ιδέα πίσω από το “INTERREG” είναι ότι οι χώρες αντιμετωπίζουν διάφορα θέματα τα οποία μπορούν να επιλυθούν καλύτερα αν εργαστούν μαζί με τους γείτονες τους παρά αν παραμείνει ο καθένας περιορισμένος στα σύνορα του. Γι’ αυτόν τον λόγο, το Πρόγραμμα προωθεί δραστηριότητες που φέρνουν τους λαούς μας πιο κοντά.
Η επιλέξιμη περιοχή διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδας – Βουλγαρίας για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 είναι πανομοιότυπη με το ισχύον πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας. Εκτείνεται σε 40.202 km2 και έχει συνολικό πληθυσμό 2.7 εκατομμυρίων κατοίκων. Καλύπτει τέσσερις εδαφικές μονάδες σε επίπεδο NUTS II (Περιφέρειες) και 11 εδαφικές μονάδες σε επίπεδο NUTS III (Περιφέρειες). Η επιλέξιμη περιοχή εκτείνεται κατά μήκος των ελληνοβουλγαρικών συνόρων και γειτνιάζει με την Τουρκία (ανατολικά) και την ΠΓΔΜ (δυτικά), δύο χώρες που επιθυμούν να έχουν πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι μέρος της πλέον νοτιοανατολικής μη νησιωτικής περιοχής της ΕΕ και βρίσκεται ανάμεσα σε τρεις θάλασσες: τη Μαύρη Θάλασσα, τη Μεσόγειο Θάλασσα και την Ιόνιο-Αδριατική Θάλασσα. Τέλος, βρίσκεται στο σταυροδρόμι των στρατηγικών αγωγών ορυκτών καυσίμων που τροφοδοτούν την αγορά της ΕΕ και τους άξονες διευρωπαϊκών δικτύων μεταφορών (ΔΕΔ).
Η επιλέξιμη περιοχή του Διασυνοριακού Προγράμματος INTERREG “Ελλάδα-Βουλγαρία 2014 – 2020” καλύπτει τις ακόλουθες περιοχές:
- BG413 – Μπλαγκόεβγκραντ (Blagoevgrad)
- BG422 – Χάσκοβο (Haskovo)
- BG424 – Σμόλιαν (Smolyan)
- BG425 – Κάρντζαλη (Kardzhali)
- EL111 – Έβρος
- EL112 – Ξάνθη
- EL113 – Ροδόπη
- EL114 – Δράμα
- EL115 – Καβάλα
- EL122 – Θεσσαλονίκη
- EL126 – Σέρρες
Στα πλαίσια εφαρμογής του Προγράμματος, η εταιρεία μας υλοποίησε επιτυχώς δύο (2) έργα ήτοι:
- Παροχή υπηρεσιών για τη συγγραφή έκθεσης εκτίμησης των επιπτώσεων η οποία προβλέπεται στα πλαίσια της δράσης «5.3.1 – Έκθεση Εκτίμησης Επιπτώσεων» του έργου με τίτλο : “Cross Border Planning and Infrastructure Measures for Flood Protection” και ακρωνύμιο “Flood Protection”
- Υπηρεσία υλοποίησης του έργου “Αποτελεσματικές Πολιτικές για διάρκεια και βιωσιμότητα έργων που υλοποιούνται στον τομέα του πολιτισμού/ KEEP ON”