Προώθηση της Ηλεκτροκίνησης

Η Λευκή Βίβλος του 2011 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εγκαινίασε ένα οδικό χάρτη για έναν Ενιαίο Ευρωπαϊκό Χώρο Μεταφορών και τον καθορισμό συγκεκριμένων στόχων για το 2050 με στόχο τη συμβολή στη μείωση 60 % των εκπομπών των μεταφορών μέχρι τα μέσα του αιώνα. Για το σκοπό αυτό είναι απαραίτητος ο εκσυγχρονισμός όλων των πολιτικών της ΕΕ και των επενδυτικών εργαλείων για τη στήριξη των τοπικών και περιφερειακών κυβερνήσεων στην ανάπτυξη «καθαρής» κινητικότητας.

Στο τέλος του Μαΐου του 2016 με την Αστική Ατζέντα της ΕΕ – μέσω του Συμφώνου του Άμστερνταμ – εγκρίθηκε η προώθηση της ενσωμάτωσης της πολιτικής της ΕΕ, έτσι ώστε τα διάφορα πεδία πολιτικής να αλληλοσυμπληρώνονται. Για να είναι επιτυχημένη η ηλεκτροκίνηση πρέπει να συμβαδίσει και με άλλα μέτρα πολιτικής που δημιουργούν βιώσιμες κοινότητες, όπως η προώθηση «καθαρών» πηγών ενέργειας. Τα μέτρα για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης αποτελούν κοινή πρακτική σε πολλές χώρες της Ε.Ε. Στην Ελλάδα στόχος είναι μέχρι το 2025, το 30% του στόλου των αυτοκινήτων και των λεωφορείων του κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να έχουν αντικατασταθεί με ηλεκτροκίνητα.

Στο παραπάνω πλαίσιο, σκοπός της υπηρεσίας είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλαισίου προώθησης της ηλεκτροκίνησης στους ΟΤΑ.

Το αντικείμενο της υπηρεσίας αφορά στην:

  • Ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης στους ΟΤΑ σχετικά με την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης
  • Αποτύπωση των αναγκών των Δήμων σε επίπεδο μεταφορών, σε συνδυασμό με την εξέταση του υπάρχοντος στόλου για την πιθανότητα αντικατάστασης συμβατικών οχημάτων (απορριμματοφόρο/α, αυτοκίνητα μεταφοράς / μετακίνησης δημοτικών υπαλλήλων, κ.α.), με σκοπό την εισαγωγή της ηλεκτροκίνησης στο στόλο τους.
  • Αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της, εγκατάσταση απαιτούμενου/ων σταθμού/ών επαναφόρτισης με Φ/Β στοιχεία.