Οι Ενεργειακές Κοινότητες είναι αστικοί συνεταιρισμοί αποκλειστικού σκοπού που θέτουν ως στόχο την ενίσχυση της αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προσφέροντας πολλαπλά κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη. Έχουν ως βασικό στόχο την προώθηση και την προαγωγή της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και καινοτομίας στον τομέα της ενέργειας, την ενεργειακή αειφορία, την ενίσχυση της ενεργειακής αυτάρκειας, καθώς και τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας.
Σε μια διαρκώς επιδεινούμενη αγορά ενέργειας οι Ενεργειακές Κοινότητες αποτελούν έναν σημαντικό μηχανισμό άσκησης τοπικής ενεργειακής πολιτικής στην υπηρεσία της τοπικής αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας.
Βασικό θεσμικό πλαίσιο που ορίζει τη σύσταση και λειτουργία νέων Ενεργειακών Κοινοτήτων είναι ο Ν. 5037/2023, ο οποίος αντικατέστησε το Ν. 4315/2018. Μέλη μιας Ενεργειακής Κοινότητας μπορεί να είναι ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού και τα Νομικά Πρόσωπα αυτών, Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και Φυσικά Πρόσωπα με πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα.
Στο πλαίσιο αυτό, βασικός στόχος της υπηρεσίας είναι η διερεύνηση σκοπιμότητας δημιουργίας Ενεργειακής Κοινότητας στους ΟΤΑ, με απώτερο σκοπό να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμά τους, προωθώντας ανάλογες δράσεις μέσα από την συνεργασία φορέων.
Αντικείμενο της υπηρεσίας είναι η παροχή εξειδικευμένων συμβουλευτικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών για τη διερεύνηση σκοπιμότητας σύστασης, οργάνωσης και λειτουργίας Ενεργειακής Κοινότητας στους ΟΤΑ, μέσα από την αξιοποίηση φωτοβολταϊκών συστημάτων ή/και άλλων ΑΠΕ, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.